Moj pierwszy tort z masą cukrową

Moj pierwszy tort z masą cukrową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopt jasny

  • biszkopt ciemny

  • masa krem

  • masa cukrowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-biszkopt jasny:
6 jajek
szklanka maki (przesiać)
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu
-biszkopt ciemny:
6 jajek
szklanka mąki minus 4 łyżki
4 łyżki kakao
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczKa proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu
do nasaczenia spirytus
-masy jasna i ciemna:
masło
ciemna czekolada
śmietana kremówka
żelatyna
suszone wiśnie moczone w spirytusie
-masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
ewentualnie barwniki

Odkąd zobaczyłam eleganckie angielskie torty uparłam sie ze i ja kiedys taki zrobie.

Biszkopt jasny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodawać naprzemiennie po trochę mąki i żółtko, na końcu łyżka zimnej wody i łyżeczka octu (10%) .Piec 30 minut w 175*C i sprawdzić po tym czasie patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.

Biszkopt ciemny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia, i dodawać ją po trochę naprzemiennie i żółtka, na końcu wmiksować wodę i ocet i do formy pieczenie ciut dłużej niż biszkopt biały i też sprawdzić patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.

Krem zrobiony jest ze śmietany 30% w ilości 1,2 litra ubitej na sztywno, pod koniec ubijania dodałam rozpuszczona ostudzona żelatynę, wymieszalam i dodałam suszonych wisni moczonych w spirytusie.

Mase ciemną zrobiłam bardziej na wyczucie: masło utarłam dodalam ostudzona rozpuszczona czekolade gorzka i kieliszek spirytusu.

Biszkopty przełozyłam masami, cały biszkopt, boki i gore posmarowałam masą maslana jasna. Wszystko dałam na noc do lodówki.

Następnego dnia zrobilam mase cukrowa, zabarwiłam ja różowym barwnikiem firmy Wilton ktory jest w zelu i świetnie sie rozprowadza w masie. Mase rozwałkowałam cienko na mące ziemniaczanej, Pozostałosci maki na torcie strzepnęłam pędzelkiem. Obłozyłam masą tort, ja robiłam róze w srodku sa jadalne ozdobne ziarenka kawy a liscie zrobiła moja 10-letnia córka.

Masa curkowa wg dorotaxx1:
Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub (wg. upodoban). Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła, dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasiax18

21.05.2012 21:01
extra

monika141

15.02.2012 13:17
ładnie wyglada

ajres

01.12.2011 10:32
superowy

eli_555

19.10.2011 23:20
fajny

Tomek13

19.08.2011 22:32
wspanialy

Anna146

13.08.2011 20:11
wygląda przepięknie

Pacia

06.08.2011 12:11
jaki piękny tort-ukłony za wykonanie tak żmudnego przepisu:)

Mirosława5

04.05.2011 07:26
cudo

IlonaAlbertos

16.04.2011 23:17
Wspaniały.

Magda60

04.04.2011 10:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat