Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moj pierwszy tort z masą cukrową

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny
biszkopt ciemny
masa krem
masa cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Moj pierwszy tort z masą cukrową

-biszkopt jasny:
6 jajek
szklanka maki (przesiać)
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu
-biszkopt ciemny:
6 jajek
szklanka mąki minus 4 łyżki
4 łyżki kakao
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczKa proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu
do nasaczenia spirytus
-masy jasna i ciemna:
masło
ciemna czekolada
śmietana kremówka
żelatyna
suszone wiśnie moczone w spirytusie
-masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
ewentualnie barwniki

Odkąd zobaczyłam eleganckie angielskie torty uparłam sie ze i ja kiedys taki zrobie.

Biszkopt jasny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodawać naprzemiennie po trochę mąki i żółtko, na końcu łyżka zimnej wody i łyżeczka octu (10%) .Piec 30 minut w 175*C i sprawdzić po tym czasie patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.

Biszkopt ciemny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia, i dodawać ją po trochę naprzemiennie i żółtka, na końcu wmiksować wodę i ocet i do formy pieczenie ciut dłużej niż biszkopt biały i też sprawdzić patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.

Krem zrobiony jest ze śmietany 30% w ilości 1,2 litra ubitej na sztywno, pod koniec ubijania dodałam rozpuszczona ostudzona żelatynę, wymieszalam i dodałam suszonych wisni moczonych w spirytusie.

Mase ciemną zrobiłam bardziej na wyczucie: masło utarłam dodalam ostudzona rozpuszczona czekolade gorzka i kieliszek spirytusu.

Biszkopty przełozyłam masami, cały biszkopt, boki i gore posmarowałam masą maslana jasna. Wszystko dałam na noc do lodówki.

Następnego dnia zrobilam mase cukrowa, zabarwiłam ja różowym barwnikiem firmy Wilton ktory jest w zelu i świetnie sie rozprowadza w masie. Mase rozwałkowałam cienko na mące ziemniaczanej, Pozostałosci maki na torcie strzepnęłam pędzelkiem. Obłozyłam masą tort, ja robiłam róze w srodku sa jadalne ozdobne ziarenka kawy a liscie zrobiła moja 10-letnia córka.

Masa curkowa wg dorotaxx1:
Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub (wg. upodoban). Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła, dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiax18 21.05.2012 21:01
extra
monika141 15.02.2012 13:17
ładnie wyglada
ajres 01.12.2011 10:32
superowy
eli_555 19.10.2011 23:20
fajny
Tomek13 19.08.2011 22:32
wspanialy
Anna146 13.08.2011 20:11
wygląda przepięknie
Pacia 06.08.2011 12:11
jaki piękny tort-ukłony za wykonanie tak żmudnego przepisu:)
Mirosława5 04.05.2011 07:26
cudo
IlonaAlbertos 16.04.2011 23:17
Wspaniały.
Magda60 04.04.2011 10:07
super
Karolina92 26.03.2011 10:32
wyglada niesamowicie:)
SyMiki 17.03.2011 18:23
śliczny
madi356 20.02.2011 11:55
tort cudeńko:) Berniko na pewno skorzystam z Twojego przepisu na masę cukrową:) Od dawna się do tego przymierzam, ale nie mogę się przełamać....teraz dzięki Twojemu przepisowi tak czytelnie napisanemu spróbuję:)
kochanyptysiu 14.02.2011 22:00
super!gdzie kupujesz masę?
Sarenka 28.11.2010 10:42
Sliczny! jak na pierwszy raz, udal sie perfekcyjnie, podziwiam!
MAR3STA 16.11.2010 10:10
świetny!
ewasylwia 15.11.2010 21:06
takiego z masą jeszcze nie robiłam, ładnie wygląda
Małgorzata82
Małgorzata82 12.11.2010 13:44
ślicznie wygląda
basiulka20088 04.10.2010 18:02
cuudo ale widziałam to zdjęcie na innej stronie internetowej.
basiulka20088 04.10.2010 14:43
nno cudddo
gryczyn 30.08.2010 14:36
Ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak