Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z zielonym sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 kg
marchewka 25 dag
jajko 3 sztuki
kwaśna śmietana 1,5 pojemnika
mąka ziemniaczana 4 łyżki
słonecznik 2 łyzki
masło 4 łyzki
natka 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 peczka
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z zielonym sosem

Dynię obrać, usunąć pestki. Marchewki obrać i umyć. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z rozmąconymi jajkami, pestkami słonecznika oraz mąką ziemniaczaną. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zieleninę umyć, osuszyć, drobno pokroić (kilka listków natki odłożyć do dekoracji). Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Masło rozgrzać na dużej patelni, porcjami smażyć na nim małe placuszki. Przełożyć na talerze, polać odrobiną sosu, udekorować listkami natki. Pozostały sos podawać w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak