Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy na cebulowej jarzynce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
cebula 50 dag
wędzony boczek 15 dag
śmietana kremówka 1
mąka ziemniaczana 5 łyżek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy na cebulowej jarzynce

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osobnej wodzie (20 minut). Trzy cebule obrać i posiekać. Wędzony boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Trzy łyżki skwarek odłożyć, do pozostałych dodać posiekaną cebulę, podsmażyć razem na złoty kolor. Mieszaninę skwarek i cebuli lekko osączyć z tłuszczu. Ziemniaki odce-dzić, zalać zimną wodą, obrać z łupinek. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Wymieszać z osą-czonymi skwarkami i cebulą oraz mąką ziemniaczaną. Połowę mleka podgrzać, Połowę mleka podgrzać, dodać do masy ziemniaczane;. Doprawić do smaku solą. Z ciasta uformować osiem pyzów. Wrzucić je do lekko wrzącej, osolonej , wody, gotować około pół | godziny. Pozostałe cebule pokroić w krążki, wymieszać w rondelku z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Gotować na mocnym ogniu około minuty, Doprawić do smaku solą i pieprzem, Pyzy podawać na cebulowej jarzynce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak