Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
morele 20 sztuk
cukier 20 kostek
mąka 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
żółtko jajek 3 sztuki
masło 3 łyzki
cukier 1 łyżeczka
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z morelami

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w oso-lonej wodzie (20 minut). Obrać z łupinek, jeszcze gorące przepuścić przez praskę (lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem). Wymieszać z mąką, do ciasta dodać rozmącone żółtka, łyżeczkę stopionego masła i łyżeczkę soli. Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić na 20 plastrów. Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki. W miejsce pestek włożyć do każdej moreli po kostce cukru. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć, ułożyć na niej morelę, uformować zgrabny knedel. Zagotować 4 litry wody, osolić. Wrzucać po dziesięć knedli, każdą porcję gotować około 10 minut (knedle są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię). Wyjmować łyżką cedzako-wą, osączyć z wody. Resztę masła stopić na patelni, oprószyć tartą bułką, ciągle mieszając zru-mienić na złoty kolor. Knedle otaczać w bułce, podawać posypane cukrem pudrem. Do tak przyrządzonego dania smakuje sos waniliowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak