Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowe pulchne racuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 40 dag
drożdże 5 dag
mąka 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
rum 3 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
piwo 1/2 szklanki
jajko
cukier 1/2 szklanki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe pulchne racuszki

Drożdże rozprowadzić łyżką mleka. Mąkę przesiać do miski, dodać połowę mleka, piwo, żółtko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać pozostałe mleko i 2łyż-ki oleju. Odstawić na 2 godz. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdanasienne.Pokroićna 1-cm krążki. Posypać połową cukru pudru, polać rumem, odstawić. Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę ostrożnie połączyć z ciastem. Olej rozgrzać wrondlu. Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć z obu stron na zloty kolor. Osuszyć. Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak