Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pożywna zupa pomidorowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok pomidorowy 4 szklanki
kiełbasa czosnkowa 10 dag
szczypiorek 2 peczki
masło 2 łyzki
mąka ziemniaczana 2 łyzki
czosnek 2 ząbki
wytrawna Sherry 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
chleb ciemny 2 kromki
kwaśna śmietana 1/3 pojemnika

Przepis i sposób przygotowania na: Pożywna zupa pomidorowa

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Chleb pokroić w małą kostkę, kiełbasę w cienkie plasterki. Czosnek zeszklić w dużym rondlu na łyżce masła, dodać kiełbasę, podsmażyć na rumiano. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dokładnie trzema łyżkami soku pomidorowego. Resztę soku wlać do rondla, zagotować. Zagęścić rozprowadzoną mąką i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Szczypiorek umyć, osuszyć, łodyżki przekroić na połowę. Włożyć do zupy, doprawić solą, pieprzem (białym i cayenne), cukrem i słodką papryką. Wlać sherry, wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze około pięciu minut.Pokrojony chleb podsmażyć na chrupko na pozostałym tłuszczu. Zupę wlać do wazy, wymieszać ze śmietaną, posypać grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 16.10.2011 11:53
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak