Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery wołowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso mielone wołowe chude 1,3 kg
cebula 1 duża sztuka
jajko 2 szt
ogórki konserwowe 5 małych szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
sól
pieprz
bazylia

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery wołowe

Kroki postępowania

1
Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. W dużej misce mieszamy z mięsem, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Burgery wołowe foto
2
Bierzemy porcje mięsa, formujemy z nich w dłoniach kulki, a następnie uklepujemy na placki. Układamy na folii spożywczej.
Krok 2 - Burgery wołowe foto
3
Przygotowane porcje mięsa smażymy na grillu po kilka minut z każdej strony. Propozycja podania: W bułce na sałacie z dowolnymi warzywami (pomidory, papryka) i sosem. Ja podałam dodatkowo z plastrem sera.
Krok 3 - Burgery wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina92 18.12.2012 13:33
Niestety kiedy ja je robilam, byłam w USA, tam jest calkiem inny podział mięsa. Wołowina, która kupowałam, to była "chuda, z max zawartością tłuszczu do 20%". Z tego, co czytałam, niektórzy używają antrykotu lub polędwicy, ale nie jest to przeze mnie sprawdzone.
SmacznaPyza 17.12.2012 18:26
z jakiej część tuszy wołowej mięso najlepsze na hamburgery?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak