Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki orzechowe na kolorowej sałatce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 13 dag
marynowane buraki w plasterkac 2 słoiki
olej z orzechów włoskich 5 łyżek
margaryna 1 łyzka
cukier 1 łyżka
sałatka kilka gatunków po 1 główce
sól
pieprz
orzechy włoskie 10 dag
ocet 1/2 szklanki
twaróg 20 (pełnotłusty)
soczewica czerwona 13 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki orzechowe na kolorowej sałatce

Cebulki obrać, większe przekroić na połówki. Tłuszcz rozgrzać mocno na patelni, podsmażyć na nim cebulki i soczewicę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zalać octem i szklanką wody, gotować 12 minut na średnim ogniu. Buraczki osączyć, pokroić w wąskie paseczki. Wymiesza ć z olejem orzechowym. Liście sałaty oczyścić, umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać z burakami i przestudzoną, osączo-ną soczewicą, przełożyć do miski. Orzechy włoskie posiekać. Z twarogu uformować zwilżonymi rękami małe kuleczki, otoczyć je w orzechach. Podawać na sałatce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak