Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony karmazyn z sosem pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z karmazyna 80 dag
ogórek sałatkowy 1
cebula 1 sztuka
śmietana kremówka 1 pojemnik
rosół 1 szklanka
sok z cytryny 1/2
margaryna 4 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
koper 1 pęczek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony karmazyn z sosem pieczarkowym

Rybę omyć, osuszyć, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać. Połowę masła mocno schłodzić, utrzeć na wiórki. Filety posypać posiekaną cebulą i masie m. Piec 20 minut w temperaturze 17S°C. 2. W tym czasie umyć ogórek i pokroić go w plasterki o grubości pół centymetra. Resztę tłuszcz rozgrzać w rondlu, podsmażyć plasterki ogórka. Zalać rosołem, gotować około dziesięciu minut na małym ogniu. Ogórki wyjąć delikatnie z wywaru łyżką cedzakową, ułożyć razem z rybą na półmisku, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos powstały podczas pieczenia ryby połączyć ze śmietaną (2 łyżki śmietany odłożyć) i wywarem z ogórków. Gotować 3-5 minut. Żółtko rozmącić z resztą śmietany, zaciągnąć sos (uwaga: po dodaniu żółtka sosu nie należy już gotować!). Kilka gałązek koperku odłożyć do dekoracji, resztę posiekać i dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę na półmisku, danie udekorować plasterkami cytryny i całymi gałązkami koperku. Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak