Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z prawdziwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

poledwiczki wołowe 2 sztuki
prawdziwki 40 dag
marchewka 1 sztuka
seler 5 dag
cebula 1 sztuka
margaryna 4 łyżki
tymianek 1 gałązka
natka 1/2 pęczka
sól
pieprz
wino białe wytrawne 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z prawdziwkami

Prawdziwki dokładnie oczyścić nożem (nsnnąć gąbczaste spody oraz ewentualne robaczywe miejsca). Pozostałe grzyby umyć, delikatnie osuszyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Marchewkę i seler oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć marchewki, seler i cebulę. Zalać winem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około pięciu minut. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć obficie pieprzem i mocno podsmażyć na patelni na dwóch rozgrzanych łyżkach tłuszczu. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć, a potem smażyć kolejne piętnaście minut. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pozostawić pod przykryciem na pięć minut. Natkę i tymianek umyć i posiekać. Resztę tłuszczu rozgrzać mocno na patelni, podsmażyć na nim grzyby i zieleninę (od czasu do czasu ostrożnie zamieszać). Połączyć z marchewką, selerem i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Polędwicę pokroić w plastry, umieścić na półmisku razem z grzybową jarzynką. Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak