Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny placek z brzoskwiniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwinie 1 puszka
mąka 2 szklanki
margaryna 1 kostka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny placek z brzoskwiniami

Przygotować ciasto piaskowe: jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Powoli wsypywać cukier, nie przerywając ubijania. Do piany z białek dodać rozmącone żółtka, połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masy przesiać mąkę, ostrożnie wymieszać. Masło (lub margarynę) stopić wron-delku, przestudzić, wlać do reszty składników. Ciasto lekko wymieszać tak, aby było gładkie i jednolite. Brzoskwinie dokładnie osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki. Ciasto piaskowe przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch, a następnie umieścić na nim owoce. Piec około trzydziestu minut I w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cu- | krem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak