Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie ze ślwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 2,5
śliwkiw 25 dag
mąka 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy 2 sztuki
margaryna 3 łyzki
cukier puder 3 łyżki
cukier 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie ze ślwkami

Przygotować ciasto ptysiowe: szklankę wody wlać do niewielkiego rondla, dodać tłuszcz i szczyptę soli, zagotować. Wsypać mąkę, energicznie mieszać do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Rondel zdjąć z ognia. Kolejno dodawać jajka, nie przerywając mieszania tak, żeby powstało jednolite ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Narysować 10 trójkątów o długości boków 8 cm. Ciasto przełożyć do szprych o okrągłej końcówce. Każdy z narysowanych trójkątów obrysować podwójną warstwą ciasta. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Gotowe ptysie wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć wzdłuż na połówki.Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Owoce pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, oprószyć cukrem, odstawić na 15 minut. Zagotować i pozostawić na ogniu około 5 minut. Kawałki owoców wyjąć z soku za pomocą łyżki cedzako-wej. Sok ze śliwek gotować tak długo, aż odparuje i zgęstnieje. Łyżkę syropu wymieszać z kawałkami śliwek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, przełożyć do szprych i napełnić nią ostrożnie dolne połówki ptysi. Na warstwie bitej śmietany umieścić kawałki śliwek, przykryć wierzchami ptysi. Przygotować lukier resztę syropu wymieszać z cukrem pudrem i przełożyć go do plastikowego woreczka. Odciąć rożek i udekorować trójkąciki zygzakiem z lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.10.2011 11:17
gorąco polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak