Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1,5 kg
margaryna 1 kostka
cukier 1 3/4 szklanki
jajko 6 sztuk
mielone migdały 10 dag
cukier waniliowy
cynamon 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
kwaśna śmietana 1 1/4 pojemnika

Przepis i sposób przygotowania na: Placek śliwkowy

Przygotować ciasto: tłuszcz utrzeć ze szklanką cukru, cukrem waniliowym 1 szczyptą soli na gładką masę. Kolejno, ciągle ucierając, wbijać 4 jajka. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Blachę posmarować tłuszczem, przełożyć na nią ciasto. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, owoce poukładać na cieście. Piec godzinę w temperaturze 175°C. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z trzema łyżkami cukru, pozostałymi jajkami i cynamonem. Po 30 minutach pieczenia polać ciasto, piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak