Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka morelowo cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morele 1 puszka
smietana kremowa 1 pojemnik
sok cytrynowy 100 ml
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka morelowo cytrynowa

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Morele osączyć na sitko, sok pozostawić. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Sok cytrynowy i morelo wy uzupełnić szklanką wody. Dodać cukier, podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia . Żelatynę rozprowadzić w ciepłym soku, nie przerywając mieszania. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut Morele pokroić w cząstki, odłożyć kilka do dekoracji resztę poukładać w czterech pucharkach. Polać przestudzoną galaretką, wstawić do lodówki na 3-4 godziny do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Z reszty moreli wyciąć kwiatki. Gotową galaretkę udekorować morelami, kleksami bitej śmietany, i ewentualnie czekoladą i listkami melisy cytrynowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 20.10.2011 16:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak