Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gotowana szynka 5 dag
ser gouda 5 dag
mleko 1/2 szklanki
mleko skondensowane 2 łyżki
szczypiorek 1/2 pęczka
mąka 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
ciasto francuskie 2 płaty

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z szynką

Ciasto francuskie rozmrozić. Mleko zagotować w rondlu. Mąkę utrzeć z tłuszczem na jednolitą masę. Dodać do mleka, nie przerywając mieszania gotować, aż sos zgęstnieje. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Składniki dodać do sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.Płaty ciasta przekroić na połowę. Blachę opłukać zimną wodą, przełożyć na nią ciasto. Na każdym kawałku dnem szklanki (o średnicy 6 cm) wycisnąć pośrodku kółko. Zagłębienie napełnić sosem szynkowo-sero-wym. Brzegi ciasta posmarować mlekiem skondensowanym. 3.Piec piętnaście minut w temperaturze 200°C. Szczypiorek umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać, posypać paszteciki. Gotowe paszteciki udekorować na talerzach liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena67 14.10.2011 09:56
podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak