Jabłecznik królewski

Jabłecznik królewski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    5 szt
  • woda

    3 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa

  • woda

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jabłka

    1 kg
  • budynie śmietankowe

    2 szt
  • śmietana 30%

    500 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • woda

    3/4 (do budyniu)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Zagotowujemy wodę z cukrem, jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Próżymy przez ok. 5 min. Budynie rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekrawamy, gorące jabłka wykładamy na zimny biszkopt,przykrywamy drugą częścią biszkoptu studzimy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wykładamy na masę jabłkową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (58)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka17

06.12.2017 15:40
super ciacho

JulkaTomeczek

22.06.2017 16:43
Jakie pyszności

Bożena Matuszczyk

25.01.2017 12:06
Wspaniałe i kuszące ciastko;)

Wanda6

24.01.2017 22:35
Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje.Mam zamiar się skusić. Dziękuję za przepis.

MagdalenaIC

20.01.2017 22:02
Wspaniałe ciasto :)

iskierka.ag

18.01.2017 11:59
WOW! Ale smacznie wygląda.

tobi1989

10.01.2017 14:17
Fajne ciasto :)

marta1371

09.01.2017 23:09
Proste do przygotowania i bardzo smaczne

[email protected]

01.10.2016 22:27
Wygląda hak z cukierni

halina17

01.09.2016 21:06
Pysznie wygląda ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat