Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 g
mąka kukurydziana 1 łyżka
cebula 1
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
woda 250 ml
estragon 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych

Kroki postępowania

1
Żeberka nacieramy przyprawą do żeberek i wkładamy do foliowego worka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 1,5h. Na ostatnie 20-30 minut worek foliowy rozcinamy, aby ładnie się nam przypiekły żeberka. Mięso upieczonych żeberek oddzielamy od kości.
Krok 1 - Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych foto
2
W rondelku na rozgrzanej oliwie smażymy na rumiano cebulę.
Krok 2 - Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych foto
3
Dodajemy kawałki mięsa oddzielonego od żeberek i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą (można również przelać soki, które pozostały w worku foliowym z pieczenia).
Krok 3 - Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych foto
4
Dodajemy jeszcze bulionetkę, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 30 minut.
Krok 4 - Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych foto
5
Na ostatnie 15 minut dodajemy estragon suszony i jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy mąka kukurydzianą. Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami. Smacznego. Przepis powstały na podstawie przepisu Buni.
Krok 5 - Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 14.10.2011 11:55
Kto z nas czasem nie łapie lenia ... :-D?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak