Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i budyniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 0,40 litra
galaretka wiśniowa 1 torebka
jabłka 1/2 kg
Goździki całe Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Przepis podejrzałam u ziutuli-kaszubki, która robiła je z papierówkami. Ja z racji tego,że sezon na papierówki już minął, zrobiłam je z innymi, dostępnymi teraz jabłkami. Jeśli chcecie możecie ciasto zrobić z jabłkami gotowymi, sprzedawanymi w słoikach. Są takie dostępne w Makro, jako \"szarlotka\" . Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z cukrem do odparowania wody i miękkości.
Krok 1 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
2
Przygotowujemy również budyń i galaretkę. Ubijamy z białek sztywną pianę.Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem ucieramy mikserem na puszysto. Dodajemy po troszku obie mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wyrabiamy. Dodajemy piane i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
3
Gotową masę wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tortownicę.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
4
Na to dajemy warstwę jabłek
Krok 4 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
5
zaś na jabłka budyń.
Krok 5 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
6
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Kiedy ciasto jest gotowe, musimy zaczekać aż przestygnie. Wówczas zalewamy je tężejącą galaretką.
Krok 6 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
7
Chowamy do lodówki, podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje.
Krok 7 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 13.01.2012 09:10
super
Renia1 30.11.2011 11:41
na pewno az rozpuszcza sie w ustach :)
Ania67 18.11.2011 10:14
Dla mnie bomba
IKrakowianka 14.10.2011 19:35
ciasto wygląda niezwykle apetycznie
czeresnie 14.10.2011 12:25
zjadłoby się :)
Dorota76 13.10.2011 21:49
mniam
ziutula
ziutula 13.10.2011 21:14
kuszące ciasto i na pewno pyszne...pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak