Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piernikowo-karpatkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
dżem 1 słoik
kakao 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki
mleko 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
jajko 2 sztuki
cynamon 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
Na ciasto ptysiowe:
margaryna 1/2 kostki
jajko 5 sztuk
mąka 1 szklanka
Dodatki:
mleko 1/2 litra
kostka margaryny
krem do karpatki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowo-karpatkowe

Na piernik margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać dżem, mleko i resztę składników. Natłuścić formę, przełożyć ciasto i piec 50-60 minut (200 Si). Wynudzić, przekroić na 2 placki. Na ciasto pty siowe 3/4 szklanki wody zagotować z margaryną. Zmniejszyć ogień, mąkę i ucierać. Gdy dastc zacznie ocUa-wać od ścianek, zdjąć z ognia, przestudzić. Mieszając, wbić jajka. Wylać na blachę. Piec 30 min (180 st). Przygotować krem karpatkowy z mlekiem, ostudzić i zmiksować z margaryną. Na placek gh piernikowy wyłożyć 1/2 kremu, JĘ^ przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resta kremu, przykryć drugwri plackiem piernikowym, ozdobić polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak