Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z ryby morskiej 80 dag
marchwie 2 sztuki
pietruszka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
sok pomidorowy 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
mąka 3 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie
rozmaryn
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
oliwa
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Rybne filety dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki ok. 60 minut na 30 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć warzywa i podsmażać przez 2-3 minuty, mieszając. Zalać sokiem pomidorowym i czerwonym winem. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować sos na małym ogniu przez 20-30 minut. Filety oprószyć mąką i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć filety i usmażyć na rumiano z obu stron. Polać przygotowanym sosem. Podawać od razu lub ostudzić i podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak