Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z polędwicy wołowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
masło 2 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
tymianek
sól
pieprz
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z polędwicy wołowej

Polędwicę oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Natrzeć rozgniecionymi ząbkami czosnku, skórką cytrynową, tymiankiem i czarnym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24 godziny. Na patelni rozgrzać masło, włożyć polędwicę i zarumienić ze wszystkich stron. Posolić, przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki. Wierzch posmarować musztardą miodową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st., podlać winem i piec 20-30 minut W trakcie pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić na plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 15.10.2011 18:49
Zamiast odpowiedzieć, lepiej zminusować?
SmacznaPyza 14.10.2011 15:58
ciekawa jestem jaką książkę przepisujesz....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak