Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowe kotlety

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z piersi kurczaka 50 dag
pieczarki 30 dag
natki pietruszki 1/2 pęczka
jajko 3 sztuki
mąka 4 łyżki
majonez 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowe kotlety

50 dag mięsa z piersi kurczaka płuczę, kroję w małą kostkę lub cienkie paski. 30 dag pieczarek myję, ścieram na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Pół pęczka natki pietruszki płuczę, drobno siekam. 2. W misce lekko ubijam 3 jajka, dodając stopniowo po łyżce 4 płaskie łyżki mąki. Wkładam jeszcze 2 łyżki majonezu, mięso i pieczarki mieszam, przyprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywam, odstawiam na godzinę do lodówki. 3. Na dużej patelni rozgrzewam olej, nabieram dużą łyżką ciasto i kładę na tłuszcz, wyrównuję wierzch łyżką, smażę kotleciki z obu stron na średnim ogniu na rumiano. Zdejmuję na papierowy ręcznik, aby ściekł nadmiar tłuszczu. 4. Od razu podaję z surówkami, choć na zimno placuszki są też doskonałe. Można je polać sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak