Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka wisniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie 1 kg
woda 1 szklanka
cukier żelujący 1 kg
cukier waniliowy 5 sztuk
cytryna 1 sztuka
wódka 1/2 szklanki
sok jabłkowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka wisniowa

Cytrynę polej gorącą wodą, wytrzyj i wyciśnij sok. Wiśnie umyj i wy-dryluj. Przełóż do garnka, owoce rozgnieć. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Przestudź. Przełóż na sitko postawione nad drugim garnkiem i wyłożone ściereczką (lub kilka razy złożoną gazą). Poczekaj, aż ścieknie sok z owoców. Wymieszaj go z sokiem jabłkowym, sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem waniliowym oraz cukrem żelującym. Powstały płyn gotuj około 4 minuty. Pod koniec gotowania dodaj wódkę. Gotową galaretkę przelej do słoików. Szczelnie zakręć

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak