Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada porzeczkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone porzeczki 1,2 kg
maliny świeże 80 dag
cukier 1,3 kg
nalewka malinowa 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada porzeczkowa

Maliny przebierz, porzeczki oderwij od gałązek. Owoce opłucz, przesyp do garnka o grubym dnie. Maliny i porzeczki podlej odrobiną wody. Gotuj przez 5-7 minut (stale mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka i nie przypaliła się). płomień i gotuj, aż masa zmniejszy objętość o połowę. Do masy owocowe) wsyp cukier (ilość cukru powinna być równa połowie ciężaru przecieru). Po około 20 minutach gotowania sprawdź, czy marmolada jest odpowiednio gęsta (pół łyżeczki marmolady połóż na zimny talerzyk- masa nie powinna się rozlewać, tylko szybko zastygnąć). Gotową marmoladę starannie wymieszaj z nalewką malinową (możesz użyć także likieru miętowego). Natychmiast przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak