Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby leśne w occie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne im więcej tym lepiej
woda 4 szklanki
ocet 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat kilka
Gorczyca biała cała Prymat do smaku
cebula do smaku
ziele angielskie do smaku
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne w occie

1. Grzybki myjemy i czyścimy. Wkładamy do garnka zalewamy odrobiną wody dodając kilka łyżek octu i odrobinę soli. W ten sposób grzybki nie będą czarnieć. Gotujemy. Gdy grzybki będą się gotować zbieramy z powierzchni wody ewentualną pianę i nieczystości.
Gdy opadną na dno garnka (po ok 17minutach) możemy wyłączyć i przecedzić je na sitku.

2. Przygotowujemy słoiczki. Do każdego słoiczka dodajemy trochę cebulki pokrojonej w piórka, listek liścia laurowego i z 2-3 ziarenka ziela angielskiego.

3. Z 4szklanek wody, 1 szklanki octu, łyżki soli i szklanki cukru zagotowujemy zalewę.

4. Grzyby wkładamy do słoiczków na 3/4 ich wysokości i zalewamy gorącą zalewa tak by całkowicie zakryła grzybki. Szczelnie zakręcamy.

5. Grzybki pasteryzujemy ok 15-30minut od czasu zagotowania.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 11.02.2014 13:50
nie jadłam takich jeszcze
misia53 25.02.2013 23:09
choćby parę ze słoiczka poproszę....
gacopierz23 03.12.2012 17:15
świetny zapas na zimę
Mati13 28.11.2012 21:20
bardzo takie lubię
Łukasz15 10.11.2012 12:31
Pyszne grzybki
Aleksandraa 17.10.2012 17:33
z podobnych proporcji robię wychodzą świetne :)
Anna169Hosz 14.10.2012 18:36
Idealna przystawka do wszystkiego:) Uwielbiam.
Justyna Jussstiii 18.10.2011 19:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak