Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki 1 kg
cukier 1,75 szklanki
woda 1/3 szklanki
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki

1. Porzeczki myjemy i przebieramy, ewentualnie usuwamy ogonki jeśli są. Wrzucamy do garnka.

2. Dodajemy cukier, dżemfix (albo żelfix) oraz wodę.

3. Czekamy do momentu zagotowania, i czekamy jeszcze chwilkę rozgniatając owoce. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do zniknięcia ewentualnej piany.

4. Przygotowujemy słoiczki i nakładamy do nich dżem, szczelnie zamykamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.02.2013 19:14
mniam,pycha
Wafelek2601 22.12.2012 23:11
Domowy jest przepyszny.
Kasia36 03.12.2012 22:01
ciekawy przepis
paula99926 06.11.2012 16:13
najlepszy do ciast! :)
Jaheira11 29.10.2011 22:13
na kanapce do mleka smakuje wyśmienicie
Magdalena67 13.10.2011 13:02
uwielbiam czarną porzeczkę i wszystko z nią związane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak