Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM, PANCETTĄ I RICOTTĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 175 g
masło 80 g
migdały zmielone 40 g
żółtko jajek 1 szt
zielony groszek 175 g
ricotta 100 g
jajko 2 szt
mleko 150 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
boczek wędzony 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM, PANCETTĄ I RICOTTĄ

W misce połącz mąkę oraz masło i ucieraj aż masa będzie przypominać kruche ciasto. Dodaj zmielone migdały i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce zbełtaj zółtko i 3 łyżki zimnej wody, dodaj do suchych składników. Dokładnie ugniataj ciasto na jednolitą masę i jesli trzeba dodaj jeszcze trochę zimnej wody. Ciasto odłżóż do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
Podgrzej piekarnik do 200⁰C. Rozwałkuj ciasto na okrągło aby wpasowało sie w naczynie do pieczenia tarty. Ułóż ciasto na dnie oraz na bokach naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie papierem do pieczenia i piecz przez ok 15 minut. Nastepnie zdejmij papier i piecz jeszcze przez 5 minut.
W miedzyczasie zagotuj groszek w osolonej wodzie przez około 5 minut a następnie odsedź. Zgriluj pokrojoną w kosteczkę pancettę aż bedzie chrupiąca. Zmieszaj ricotte z jajkami, mlekiem i gałka muszkatołowa. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180⁰C. Umieść gorszek i pancettę na dnie naczynia i zalej to miksturą z ricotty. Włóż spowrotem naczynie do piekarnika na około 25-30 minut aż nadzienie się zarumieni.
Serwuj na ciepło lub na zimno z niewielka iloscią rzeżuchy wodnej /sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna85 27.11.2011 23:28
Polecam :D:D Rewalacja - a kruche ciasto super :)
Anna85 26.11.2011 14:25
Akurat mam wszystkie składniki więc spróbuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak