Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po Bretońsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2kg
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po Bretońsku

Że ostatnio kiełbasa mnie znudziła,więc tym razem zrobiłam fasolkę z boczkiem i mięsem.
Mmmmmmm wyszła pycha ;)


* 1/2 kg fasola Jaś
* 45 dag. karkówki
* 35 dag wędzonego boczku
* 3 łyżki koncentrat pomidorowy
* 1 duża cebula
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* ziele angielskie (4-5 kulek)
* liść laurowy (2 listki)
* 2 płaskie łyzeczki majeranek
* 1/2 łyżeczki chili w proszku
* kostka rosołowa
* 1 - 2 łyzki śmietany 18%
* tłuszcz do smażenia
* mąka (ok.1-2 łyżki)

Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie. Gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej,listków laurowych i ziela angielskiego. Cebulę,boczek , karkówkę , czosnek i cebulkę kroimy i wysmażamy na patelniu. Po podsmażeniu dodajemy do pół miękkiej fasolki.Gotujemy jeszcze wszystko do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy,majeranek sól i pieprz oraz chili. Mąkę rozprowadzamy w wodzie z dodatkiem smietany i zagęszczamy fasolkę (pogotować jeszcze 3 miniuty i gotowe)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 30.01.2013 13:56
ja nie przepadam ale wygląda zachęcająco
gusia1000 06.11.2012 17:36
Lubię.
evita0007 11.11.2011 09:22
Nie wiem a na kiedy chcesz ? ;)
Henryka2 12.10.2011 22:19
Prawdziwa fasolka po bretonu bez udziwnień.Kiedy znowu zrobisz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak