Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tiramisu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
jajko 6 szt
margaryna 1/5 kostki
żółtko jajek 8 szt
cukier puder 1 szkl
serek mascarpone 300 g
śmietana 30% 2 szkl
kakao 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tiramisu

Wykonanie ciasta: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Następnie, ciągle miksując dodajemy porcjami po jednym jajku oraz mąkę. Na samym końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzona margarynę. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto tniemy na 4 równe prostokąty.
Następnie wodę łączymy z cukrem i kawą i dokładnie mieszamy. Ponczem kawowym polewamy prostokąty ciasta.
Masa: żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Następnie masę żółtkową mieszamy z serkiem mascarpone, ubitą śmietaną oraz rozpuszczoną żelatyną. Prostokąty ciasta przekładamy kremem serowym. Wierzch i boki ciasta również smarujemy kremem i posypujemy kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 15.12.2011 18:00
mniam ,uwielbiam....
misia53 28.10.2011 13:47
też bardzo lubię
aacaac 13.10.2011 08:30
polecam
agnieszka137 12.10.2011 15:03
uwielbiam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak