Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gotowane 0,5 kg
celule 2
pieprz
sól
ziemniaki 8
jajko 2
margaryna 1/3
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem

Gotowane mięso ( rosołowe, wieprzowe lub mielone) mielimy. Na patelni trzeba roztopić margarynę i przyrumienić na złoty kolor cebulę. pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy mięso z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem, solą lub vegetą. 8 ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli), a następnie mielimy ( najlepiej dzień wcześniej). Zmielone ziemniaki układamy na desce formułując koło i wbijamy 2 całe jajka. 1/3 ziemniaków odkładamy na pozostałe, a na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ugniatamy ciasto. Formułujemy kluseczki z ciasta, w których znajduje się wcześniej przygotowane mięso. DO gotującej się wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy kluski i nakładamy na talerz polewając skwarkami z cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta15 25.04.2012 19:16
uwielbiam :)
karolina1869 02.12.2011 13:21
uwielbiam
KasiaK90 24.10.2011 09:40
pyszne
malaczarna23 17.10.2011 10:15
super
tomek18 13.10.2011 08:24
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak