Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe bułeczki z jabłkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mleko 1/5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 2/5 kostki
cukier 1/5 szkl
jajko 1 szt
jabłko 1 szt
cukier puder 1/2 szkl
mleko 4 łyżki
twaróg 200 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe bułeczki z jabłkiem

1/5 szklankę mleka wlewamy do małego garnka, dodajemy margarynę i rozpuszczamy wraz z mlekiem na małym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Masę przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy odciśnięty twaróg i zagniatamy do momentu, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy kwadraty o boku 8 cm lub wedle uznania. Na każdym kwadracie z ciasta układamy kawałeczek jabłka, składamy kwadracik na pół i zlepiamy, smarując brzegi roztrzepanym jajkiem. Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce i smarujemy resztą jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15-20 minut. Po upieczeniu bułeczki studzimy. Następnie cukier puder ucieramy z odrobiną mleka tak, aby powstał gęsty lukier. Przygotowanym lukrem smarujemy bułeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.10.2011 11:17
gorąco polecam
Justyna Jussstiii 16.10.2011 11:17
gorąco polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak