Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuchy drożdżowe mojej babci :)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
mleko 1,25 szkl.
jajko 3
cukier 1/3 szkl.
drożdże świeże 1 łyzka
olejek waniliowy 3 kropelki
olej do smażenia
cukier do posypania
sól
margaryna 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: racuchy drożdżowe mojej babci :)

Mąkę przesiać, jajka utrzeć z cukrem i małą garstką soli. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, dodać mąkę roztopioną margaryne, ubite jaja i olejek waniliowy. Wymieszać i wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy powiekszy się dwukrotnie nakładać na gorący tłuszcz łyżką maczaną w wodzie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem lub cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa19a 22.02.2012 21:34
uwielbiam
anemon 21.10.2011 08:37
Pyszne racuszki, a na drożdżach są najsmaczniejsze.
pacpaw 12.10.2011 22:32
muszę je zrobić!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak