Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki Patroski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser patros
oliwki
mąka
jajko
margaryna
proszek do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki Patroski

Ciasto kruche:
30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 12%
125 g margaryny
Dodatkowo:
1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody.

W misce siekamy margarynę z mąką ,proszkiem do pieczenia,cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy szybko ręką. Kształtujemy kule i schładzamy 30 minut w lodówce. Po wyjęciu wałkujemy na 3 mm placek i szklanką wykrawamy koła.
Na każde koło nakładamy porcje farszu;

150 g sera Patros z ziołami
8 czarnych oliwek bez pestek
1 mała cebula
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz do smaku.

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną drobno cebule i oliwki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Każde koło napełnione łyżeczką farszu zlepiamy w kształt pieroga. Układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200* C przez 30 minut. Podajemy jako przekąska.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 03.11.2013 10:35
na pewno pyszne :)
Kasia36 24.05.2013 23:09
Pyszne te Twoje pierożki, nie jadłam takich
Grażyna13 27.10.2012 15:57
pyszności :)
alaaa 26.07.2012 22:08
ładne takie złociutkie
Juleczka20 01.06.2012 09:29
wyglądają znakomicie
reniatka 24.04.2012 09:57
wygladaja b. apetycznie
caralajna 23.03.2012 21:23
świetne
Sylwia56
Sylwia56 01.02.2012 19:45
muszą być pyszne
jozefinach 23.11.2011 20:47
Uwielbiam pierogi :)
Sarenka 06.11.2011 13:47
Ciekawy przepis. Lubię wszelkie pierożkowate, ale tego sera jeszcze nie próbowałam.
borgia 18.10.2011 09:45
Dzięki. Już się cieszę :)
IZABELA29 18.10.2011 09:12
tak feta też może być jak najbardziej,
borgia 17.10.2011 17:47
Iza... słowo daję - nie widziałam tego sera u nas. Powidz proszę, czy feta będzie dobrym zamiennikiem? Dodam od siebie garść ziół rosnących mi w kuchni. Tylko czy aby to spełni wymagania? Są przepiękne.
anemon 14.10.2011 07:52
Fajne, takie małe pierożki.
ben-ka 13.10.2011 08:35
Jakie śliczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak