Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ropucha w dziurze

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 110 gram
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko 300 ml
kiełbaski 6 kawałków
olej 3 łyżki
suszone pomidory kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ropucha w dziurze

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka i mleko a następnie dobrze mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 1 - Ropucha w dziurze foto
2
Do żaroodpornego naczynia wlewamy olej i układamy w nim kiełbaski (oryginalnie powinny być to surowe kiełbaski angielskie, ja z braku takich użyłam kiełbasy śląskiej). Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i trzymamy naczynie w piekarniku,aż kiełbaski się lekko przypieką . Wówczas wyciągamy naczynie z piekarnika i zalewamy kiełbaski naszym ciastem. Wrzucamy suszone pomidory. Wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Krok 2 - Ropucha w dziurze foto
3
Ciasto, mimo,że nie zawiera proszku do pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury ładnie nam urośnie i smakowicie zbrązowieje. Podajemy gorące .
Krok 3 - Ropucha w dziurze foto
4
Anglicy podają tę potrawę z sosem cebulowym, ja jednak uwielbiam ją w takim najprostszym wydaniu.
Krok 4 - Ropucha w dziurze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

przejs 19.11.2012 00:11
Angilaska, z tym że Anglicy dodają te swoje surowe wieprzowe kiełbaski.
pacpaw 18.11.2012 01:06
rewelacyjny przepis. Smaku końcowego nawet nie mogę sobie wyobrazić, ale pomysł jest pierwsza klasa. Rozumiem, że to danie z kuchni angielskiej? Rzadko dania z tej kuchni do nas docierają, a szkoda.
pacpaw 18.11.2012 01:04
rewelacyjny przepis. Smaku końcowego nawet nie mogę sobie wyobrazić, ale pomysł jest pierwsza klasa. Rozumiem, że to danie z kuchni angielskiej? Rzadko dania z tej kuchni do nas docierają, a szkoda.
przejs 28.02.2012 00:37
@ Renia, aż tak głodna to chyba jeszcze nigdy nie byłam :D
Renia1 14.12.2011 17:15
nawet prosta i szybka rzecz, a jaka nazwa, w 1-szym momencie sie przeraziłam, ze wyłapujesz zwierzeta pod ochrona :)
przejs 17.11.2011 11:16
Bardzo łatwo i w sumie szybko - to extra pomysł na szybką kolację albo jak się uprzesz to i na obiadek :)
czeresnie 06.11.2011 14:57
wygląda na to, że robi się go łatwo:)
owca441 14.10.2011 20:54
dla mojej rodzinki doskonale
IKrakowianka 13.10.2011 09:44
bardzo oryginalna nazwa ;)
Magdalena67 11.10.2011 16:49
omg, ale nazwa :)
Lotar 11.10.2011 11:58
ciekawe
stokrotka 11.10.2011 09:32
fajne
Ania67 11.10.2011 08:53
extra
Jarlin 11.10.2011 08:23
fajna nazwa
Anna146 11.10.2011 07:57
super danie a i nazwa ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak