Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z kurkami (jest to skrzyżowanie włoskiej pizzy z francuska tartą)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 12,5 dag
sól 1 szczypta
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cienko pokrojona szynka 10 dag
śmietana kremówka 0,75 szt
gałka muszkatołowa Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cebula 1 siekana
kurki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z kurkami (jest to skrzyżowanie włoskiej pizzy z francuska tartą)

Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 12,5 dag masła, sól
Do przygotowania formy: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
Wypełnienie: 10 dag cienko pokrojonej szynki, 10 dag kurek świeżych lub mrożonych, 2 jajka, ¾ śmietany kremówki, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka masła, szczypta gałki muszkatołowej Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przygotować ciasto: Masło posiekać z mąką na drobną kaszkę, dolewając porcjami ½ szklanki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę do tart lub tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim formę, podnosząc brzegi. Spód ponakłuwać widelcem.

Przygotować wypełnienie: Szynkę pokroić na małe kwadraty. Grzyby oczyścić, starannie umyć, osączyć i większe przekroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, włożyć grzyby, i mieszając, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Na cieście rozłożyć szynkę i posypać kurkami. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić gałką muszkatołową Prymat, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat i wylać na grzyby. Placek piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostawić chwilę w formie, potem ostrożnie wyjąć na duży talerz i podawać gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolita 12.12.2011 07:50
fajne
Anna146 23.07.2011 18:44
ten przepis jest super
Babciagramolka 19.12.2010 08:26
Jak farsz z kurek to każdą potrawę uwielbiam
marta639 17.09.2010 15:16
Fantastyczny przepis.
Barbara55 16.08.2010 13:09
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak