Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pożeczkowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/2 szklanki
olej 3/4 szklanki
kakao 3 łyżki
jajko 3 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 1/2 szklanki
ser waniliowy 0,5 kg.
masło 1 kostka
śmietana 30% 0,5 litra
cukier puder 7 łyżek
smietanafix 2 opakowania
czekolada mleczna 1 szt.
dżem porzeczkowy 2 słoiczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pożeczkowiec

POLEWA:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao

Zagotować i ostudzić

CIASTO:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru

Białka ubić z cukrem dodając po jednym żółtku. Wlać ostudzoną polewę i dobrze zmiksować. Wsypać mąkę , proszek i sodę. Wszystko wymieszać.

Piec ok 50 min w 180 stopniach.

Upieczone ciasto przekroić na pół. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy i masę serową.

MASA SEROWA:
0,5 kg sera waniliowego
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce sera.

BITA ŚMIETANA:
0,5 l śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu

Zmiksować wszystko razem.

Na masę serową połozyć drugą część ciasta. Na wierzchu posmarować dżemem porzeczkowym a na to bitą śmietanę oraz posypać tertą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 11.10.2011 09:15
odsyłam do słownika ortograficznego z tytułem!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak