Przepis i sposób przygotowania na: Pożeczkowiec
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
Zagotować i ostudzić
CIASTO:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem dodając po jednym żółtku. Wlać ostudzoną polewę i dobrze zmiksować. Wsypać mąkę , proszek i sodę. Wszystko wymieszać.
Piec ok 50 min w 180 stopniach.
Upieczone ciasto przekroić na pół. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy i masę serową.
MASA SEROWA:
0,5 kg sera waniliowego
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce sera.
BITA ŚMIETANA:
0,5 l śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu
Zmiksować wszystko razem.
Na masę serową połozyć drugą część ciasta. Na wierzchu posmarować dżemem porzeczkowym a na to bitą śmietanę oraz posypać tertą czekoladą.