Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczka (puchowa)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
żółtek 6 sztuk
mąki 55 dag
drożdży 5 dag
jajko 2 sztuki
cukru 20 dag
masła 15 dag
rodzynek garść
śmietanki 0,5 filiżanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczka (puchowa)

Przesiewamy połowę mąki zalewając ją szklanką gorącego mleka. Miksujemy do uzyskania masy bez grudek. Po wystygnięciu dodajemy drożdże, łyżkę cukru, następnie mieszamy. Żółtka i jajka z cukrem ubijemy na małym ogniu. Do miski wkładamy 25 dag mąki oraz ubite jajka następnie dolewamy podgrzaną śmietankę. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta wlewamy masło, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości wsypujemy rodzynki. Ciasto układamy w formię, chwile oczekujemy aż podrośnie. Następnie pieczemy w temp 190 stopni 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak