Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIerogi z miesem i soczewicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
olej 1 łyzka
woda
soczewica pół szkl
mięsougotowane np z rosołu 20 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: PIerogi z miesem i soczewicą

Soczewicę moczyć w wodzie przez godzinę, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 10 min (by nie rozgotowała się), odsączyć na sicie.

Mięso przekręcić przez maszynkę.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oliwie.

Dodać mięso i smażyć 5 min.

Następnie dodać soczewicę, przyprawy i smażyć jeszcze 5 minut. Ostudzić.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść elastyczne ciasto.

Rozwałkować, wykroić krążki, układać na nich farsz i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonej wodzie ok 5 min od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

octo 10.10.2011 19:23
często robię pierogi szczególnie takie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak