Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kakaowy z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jajko 2 szt.
miód 15 dag
cukier 20 dag
kakao 4 łyżki
margaryna 15 dag
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
jogurt naturalny 2 łyżki
rodzynki 5 dag
posiekane morele suszone 5 dag
posiekane migdały 5 dag
powidła śliwkowe 30 dag
masło 12 dag
tabliczka gorzkiej czekolady
połówki orzechów włoskich
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kakaowy z bakaliami

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajami, wymieszać z rozpuszczonym i ostudzonym miodem. Nadal ucierając, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz kakao, wlać jogurt, dodać bakalie i dobrze wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy. Piec 50-60 minut w temp. 185 stopni. Upieczone ciasto przekroić poziomo na dwa placki, przełożyć powidłami. Pokruszoną czekoladę i masło rozpuścić. Wierzch ciasta polać ciepła polewą i przybrać połówkami orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak