Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 15 dag
masło 20 dag
migdały zmielone 5 dag
cukier puder 12 dag
cukier wanilinowy
jajko 7 szt.
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kostka masła
budyń waniliowy
mleko 1 3/4 szkl.
cukier 10 dag
pół laski wanilii
polewa czekoladowa
orzechy włoskie 15 połówek
kolorowe galaretki
orzechy włoskie 15 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec orzechowy

Oddzielić żółtka od białek. Masło 20 dag utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, dodawać porcjami żółtka, orzechy wymieszane z migdałami i mąke z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać z pianą ubitą z białek. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 90 minut w 170 stopniach. Półtorej szklanki mleka zagotować z wanilią, usunąć ją, a do wrzącego mleka wlać budyń rozprowadzony resztą zimnego mleka, zagotować. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ostudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem budyniowym (2 łyżki kremu odłożyć), polać polewą czekoladową, udekorować odłożonym kremem, połówkami orzechów i galaretkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak