Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak kurkowo paprykowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podudzie z kurczaka 3 szt
pieprz 3 szczypta
sól 3 szczypta
ocet balsamiczny 3 łyżka
sos sojowo grzybowy 3 łyżka
posiekany szczypiorek 1/2 szk
woda 100 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
olej 4 łyżka
ryż brązowy 3 saszetka
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
kurki blanszowane 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak kurkowo paprykowy

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i przykryć aby nie wystygł.
Umyte podudzia wytrybować, kości odłożyć np. do ugotowania wywaru na zupę.
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić je do miski.
Dodać ocet balsamiczny i sos sojowo grzybowy i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie podsmażyć na oleju.
Dodać podgotowane kurki i cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażyć.
W między czasie umytą paprykę pokroić w kostkę i również dodać do mięsa.
Pozostałe przyprawy i szczypiorek dodać do podduszonych składników i wymieszać.
Wodę rozrobić z mąką ziemniaczaną, zagęścić nią sos i zagotować.
Podawać z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 22.12.2011 20:57
Ciekawa propozycja. I składniki, które bardzo lubię:)
cukiereczek 04.11.2011 10:35
bardzo pomysłowe danie
jolanta19 01.11.2011 11:27
super pomysł
ronald88 21.10.2011 09:44
super
Monika111 10.10.2011 15:26
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak