Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
woda letnia 1/4 szklanki
jaja 2 szt
ziemniaki ugotowane 50 dag
cebula 1 duża
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami

Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, przesmażyć, ostudzić, po czym zmielić z ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z jajkami, dodawać powoli letnią wodę, zmieszaną z mlekiem i zagniatać energicznie ciasto, aż powstanie nam gładka masa. Rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy, wycinać koła szklanką lub pierogownicą. Na kołach kłaść kulki farszu, zlepić brzegi, gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 24.02.2012 15:08
Nigdy nie jadłam takich, ale muszę spróbować.
parysek10 24.02.2012 15:08
Nigdy nie jadłam takich, ale muszę spróbować.
parysek10 24.02.2012 15:08
Nigdy nie jadłam takich, ale muszę spróbować.
parysek10 24.02.2012 15:08
Nigdy nie jadłam takich, ale muszę spróbować.
gosia47-47 10.10.2011 13:38
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak