Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzony schab

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 8-10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
woda 1 litr
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzony schab

Kroki postępowania

1
Do przegotowanej, zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jak rospuści się sól to wkładamy do zalewy mięso. Jeśli zalewa nie zakrywa mięsa to robimy drugą oprcję w tych samych proporcjach. Mięso trzymamy w zalewie 12-24h w zimnym miejscu. (mięso musi być świeże, najlepiej zaraz po zabiciu, gdyż takie z mięsnego nie zdaje rezultatu).
Krok 1 - Wędzony schab foto
2
Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.
Krok 2 - Wędzony schab foto
3
Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.
Krok 3 - Wędzony schab foto
4
Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki
Krok 4 - Wędzony schab foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.01.2013 10:06
pychota :) takie śniadanko to super :)
pacpaw 18.11.2012 00:51
przepis na domową, prawdziwą wędlinę
BernadettaP 20.03.2012 10:55
Wygląda rewelacyjnie !
sylwia / sytofala 10.10.2011 21:20
proszę kawałeczek , okruszek choć :)
Magdalena67 10.10.2011 12:18
Aż ślinka cieknie...
Beatris 10.10.2011 11:19
Aż mi ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak