Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczarek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 0,75 litra
pieczarki 4 średnie
ziemniak 1 średni
cebula 1 mała
masło klarowane 1 lyżka
mąka pszenna 1 czubata łyżka
śmietana 30% 50 ml
woda 5 łyżek
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczarek

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, gotujemy w wywarze warzywnym przez 10 minut, miksujemy.
Krok 1 - Krem z pieczarek foto
2
Pieczarki z cebulą drobno miksujemy w malakserze, a następnie smażymy na rozgrzanym maśle, lekko solimy.
Krok 2 - Krem z pieczarek foto
3
Przesmażone pieczarki dodajemy do wywaru warzywnego, dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Krem z pieczarek foto
4
Mąkę rozrabiamy w wodzie i łączymy ze śmietaną, dodajemy do wywaru, doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem.
Krok 4 - Krem z pieczarek foto
5
Podajemy z grzankami i natką pietruszki.
Krok 5 - Krem z pieczarek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.11.2012 00:48
świetna kremowa zupka. Gęsta i sycąca
dagmara020 01.11.2012 12:04
musi być pycha
Mysiunia 11.03.2012 16:37
ale mam ochotę! :)
Lotar 10.10.2011 12:25
przepyszna!
Beatris 10.10.2011 11:20
Jedna z nielicznych zup, którą lubię w wersji kremowej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak