Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 0.5 kg
udko z kurczaka 1
marchewki 2
por 1
liście selera 2
mąka 5 łyżki
masło 2 łyżki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki

Kroki postępowania

1
flaki obgotowujemy w osobnej wodzie, a następnie odcedzamy. Udko zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liscie laurowe, pieprz oraz sól do smaku - gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy pora, selera oraz obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.
Krok 1 - Flaczki foto
2
Po ugotowaniu się mięsa wyjmujemy je, zdejmujemy skórę, obieramy mięso i kroimy w kostkę. Mięso razem z falczkami przekładamy do wywaru miesno warzywnego.
Krok 2 - Flaczki foto
3
na patelni podsmażamy makę do czasu aż się zrumieni, następnie dodajemy masło i nieco zimnej wody by wszystko zahartować - wlewamy zasmażkę do falczków.
Krok 3 - Flaczki foto
4
Flaczki doprawiamy do smaku dużą ilośćią majeranku oraz innmi przyprawami wedle potrzeby.
Krok 4 - Flaczki foto
5
Gotowe flaczki przelewamy na talerz i podajemy z chlebem.
Krok 5 - Flaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 20.10.2012 12:36
ja też już baaardzo dawno ich nie robiłam :) Jakoś u mnie w domu jest taka tradycja, że we Wszystkich Świętych od rana jeździmy po różnych cmentarzach i nie ma czasu na gotowanie, dlatego zawsze dzień wcześniej robi się flaczki i szybko odgrzewa :) Także już niebawem znów bedę je robić:)
Beatris 20.10.2012 10:39
Jakoś nie mam natchnienia, żeby ugotować flaczki. Chociaż bardzo je lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak