Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
drożdże 5 dag
mleko 1 szkl
cukier 1/2 szkl
masło 5 dag
jajko 3 szt
rabarbar 30 dag
kruszonka
mąka pszenna 10 dag
cukier 5 dag
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem.

Podgrzane mleko wlać do naczynia, dodać 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże, zamieszać i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie mąkę wymieszać z 2 łyżkami cukru, wlać roztopione przestudzone masło, rozczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, posypać pozostałym cukrem. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtka i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i rozwałkować. Dużą szklanką wycinać krążki. Na każdym krążku ułożyć kilka kawałków rabarbaru, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.02.2013 20:36
Smaczne, lekko kwaskowate, dla mnie idealne.
romanrafal
romanrafal 12.10.2012 14:58
podoba mi się,smaczne
caffee_tea 30.03.2012 19:25
pyszne
pipi765 03.02.2012 17:24
smakowicie wyglada
mirosława4 09.12.2011 16:05
zjadłoby się takiej pysznej drożdżóweczki
przejs 19.10.2011 17:24
aż mi się zatęskniło za rabarbarem...
agnieszka137 09.10.2011 23:40
super! tylko z rabarbaru nie mam:)
matriasik 09.10.2011 21:05
Pyszne!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak