Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt
  • mąka

    1/2 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • oliwa

    1 łyżki
  • Farsz:

  • filet z kurczaka

    1 szt
  • szpinak świeży

    140 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz cayenne

    do smaku
  • przyprawa curry

    do smaku
  • sos

  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    3/4 szklanki
  • ser gorgonzala

    20 g
  • czosnek granulowany

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać na gładką masę i upiec. Upieczone wyłożyć na talerz pod przykryciem by sie \"spociły\". Dzięki temu będą elastyczne.
Krok 2 - Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką
Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść i podsmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Szpinak opłukać, poobierać listki i pokroić je na drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku i smażyć jakies 10 min. Można doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę.
Krok 3 - Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką
Filet kurczaka pokroić na drobną kostkę, smażyć na oliwie z dodatkiem pieprzu cayenne i curry ( lub swoimi innymi ulubionymi przyprawami do kurczaka). Gdy mięso się usmaży dodać do szpinaku i wymieszać.
Krok 4 - Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką
Wrzuć masło do rondelka, dodaj mąkę, wymieszaj różdżką, następnie powoli wlej mleko i mieszaj aż do zagotowania. Dodaj czosnek granulowany i tarty ser gorgonzola (lub Blue, albo parmezan) i gotuj jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Krok 5 - Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką
Nałóż farsz na naleśniki, polej trochę sosem. Zawiń i polej na wierzchu także sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

26.04.2017 19:42
pyszności ....:)

IZABELA29

01.04.2017 20:00
Smakowicie wygladają te nalesniki

Lis

16.03.2017 22:51
Smakowite danie:)

cookingangelika

05.03.2017 09:10
Pychota danie

ben-ka

13.02.2017 12:52
Mnie też by bardzo smakowały te naleśniki.

Bożena Matuszczyk

01.02.2017 08:34
Smakowite i kuszące;)

IZABELA29

26.01.2017 15:09
Pyszne danie

[email protected]

09.11.2016 19:52
Wygląda pięknie

pestka

17.10.2016 07:41
smaczny obiad

ekspansja-smaku

07.10.2016 17:23
takich jeszcze nie jadłam, wykwintna odsłona naleśników ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat