Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jasny piernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka 3,5 szklanki
jajko 11 sztuk
woda 3 łyżki
olej 6 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jasny piernik

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z cukrem i utrzeć. Dodać do nich olej i miód. Nadal ucierać. Sodę rozrobić w wodzie. Dodać do masy. Następnie dodać wymieszane: mąkę, przyprawę do piernika oraz na sam koniec rozrobioną pianę z białek. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę i piec ok. 40-50 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 26.04.2012 23:37
bardzo ładny wyszedł
KasiaK90 06.12.2011 10:00
super
gosia47-47 19.11.2011 07:11
super
KasiaK90 06.11.2011 10:36
trzeba będzie zrobić:)
zielonamorelka 09.10.2011 14:21
niedługo święta to na pewno wypróbuję-póki co dodaję do księgi żeby nie zapomnieć:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak