Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak
mak pół kg
cukier 12 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek
margaryna 4 łyżki
mleko 2,5 litry
jajko 1 sztuki
żółka 2 sztuki
cynamon 1 łyżka
lukier
mleko 6 łyżek
cukier puder 15 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Mój makowiec

MAK: Mak zmielić trzy razy. Zalać go dwoma szklankami mleka. Dodać cukier, margarynę i gotować na małym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Białko i żółtko oddzielić od siebie z jajka. 3 żółtka wymieszać z resztą mleka oraz z mąką ziemniaczaną i dodać do gotującego maku. Doprowadzić do wrzenia. Białko ubić, wymieszać z cynamonem, wymieszać z ciepłą masą makową. Przelać na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec ok. 40 minut w 180 st. Wyciągnąć z piekarnika i zalać ciastem na biszkopta. Piec jeszcze ok. 15 minut. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka i wmieszać je na najmniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmieszać łyżką w jedną stronę. PO UPIECZENIU zimny placek odwrócić do góry dnem i wylać na mak lukier. Odstawić do zastygnięcia lukru. LUKIER: Wymieszać ze sobą mleko i cukier puder.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 22.12.2011 07:43
smaczny
jolanta19 20.11.2011 07:33
uwielbiam makowca
Justyna Jussstiii 16.10.2011 11:18
gorąco polecam
1j1o1l1a1 09.10.2011 14:27
szkoda, że to nie mój makowiec:)) pycha
halinka1011 09.10.2011 12:14
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak